Recepty

TABLEA likér = Lék na starosti, lék proti stresu

Měli jste špatný den nebo si jen chcete udělat pohodový bezstarostný večer? Všechen splín zaručeně zažene frťánek likéru z TABLEA! Je v něm totiž spousta látek, které dokáží povzbudit, pozitivně naladit, dodat ztracenou energii a navodit pocit štěstí. Jeho výroba podle našeho originálního receptu je velmi jednoduchá.

Tipy:

TABLEA LIKÉR může být i skvělým dárkem, kterým zaručeně nikoho nezklamete.

Sklenici jsme koupili v Kiku, kdybyste chtěli tu samou, stála asi 30 Kč.

Recept na TABLEA LIKÉR

Přísady:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 1 balení TABLEA s cukrem (rolička se 4 kusy)
  • 500 ml rumu

Příprava:

Mléko, cukr a máslo dejte do většího hrnce s nepřilnavým povrchem. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte (pořád míchat) 10 minut. Pak přidejte TABLEA, míchejte a vařte, dokud se TABLEA úplně nerozpustí a celý obsah nezhoustne. Trvá to asi dalších 10-15 minut.

Směs nechejte chvilku vychladit. Pak ji dejte spolu s rumem do mixéru a dobře vše promixujte.

To je celé! Jednoduché, ale naprosto dokonalé. Pak už jenom nalijete do sklenic nebo rovnou do frťanů. Likér uchovávejte v lednici, ale určitě vám tam dlouho nevydrží.

Ještě jedna důležitá poznámka – mléko musí být opravdu plnotučné, z jiného by vám směs nezhoustla. Cukr opravdu krupice a máslo jako opravdové máslo, nikoliv jiný tuk.

 

Jahodový džem s tableou a vanilkou

Jahody, čokoláda a vanilka spolu tvoří dokonalou kombinaci. Ovšem ještě mnohem dokonalejší kombinací jsou jahody s kvalitní filipínskou tableou a vanilkou. Pokud si děláte svoje vlastní džemy, tak tento bude naprosto originální. Báječně chutná namazaný na pečivu, můžete si ho přidat do jogurtu nebo do kaše. A výsledek? Naprosto mňamózní!

Množství vystačí asi na 3 sklenice à 350 ml

Celková doba přípravy: cca 30 minut

Přísady:

  • 1 kg očištěných jahod
  • 1 tablea
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 balení Želírovacího cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu džemu vložíme jahody do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme. Přidáme 1 kus tablea, zrníčka z vanilkového lusku a želírovací cukr. Dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme asi 5 minut, dokud se tablea nerozpustí.
  2. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

 

Bábovka z tablea a podmáslí

Rychlá, jednoduchá, krásně vláčná a vynikající!

Přísady:

  • 1 hrnek podmáslí
  • 2 kusy tablea
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru moučky
  • ½ hrnku slunečnicového oleje
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Příprava:

1. Podmáslí nalijeme do hrnce, přidáme 2 tablea a vaříme, dokud se nerozpustí. Necháme vychladnout a vmícháme vejce, cukr a olej.

2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a jemně vmícháme do směsi.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 40 minut.

Tipy:

1/ Polovinu polohrubé mouky můžete nahradit moukou celozrnnou.

2/ Do bábovky můžete přidat i nakrájené ořechy, mandle nebo rozinky či kandované ovoce.