Víte, co mají společného brokolice, jahody a čokoláda?

Víte, co mají společného brokolice, jahody a čokoláda?

Čokoláda i brokolice patří do stejné skupiny zdravých potravin. Ještě se k nim řadí třeba zelený čaj, borůvky a jahody. Čokoláda totiž obsahuje stejné zázračné antioxidanty, které pomáhají v boji proti různým nepříjemným chorobám, dokonce jich má ještě více. Čokoláda se řadí mezi zdravé potraviny právě díky antioxidantům.

Účinné látky v čokoládě (serotonin a fenyletylamin) podporují dobrou náladu. Seratonin umocňuje pocit štěstí, zlepšuje myšlení i paměť a má uklidňující účinky. Máte-li nízkou hladinu serotoninu, pravděpodobně cítíte smutek až depresi. Než sáhnete po lécích, zkuste nejprve kousek kvalitní čokolády nebo si připravte čokoládový nápoj z TABLEA.

Čokoláda, stejně jako cvičení, pomáhá vylučovat do těla endorfiny, přirozené látky proti bolesti, s jejichž pomocí nervová soustava tlumí fyzickou bolest.

Čokoláda dále obsahuje kanabinoidy – chemické sloučeniny, které se vyskytují v marihuaně. Obsaženy jsou také v čokoládě a předpokládá se, že stimulují v mozku produkci přirozených látek proti bolesti.

Obsahuje taktéž cenné vitamíny a minerály. Hlavně hořčík, který hraje důležitou roli pro správné fungování mozku.